CSRD staat voor Corporate Sustainability Reporting Directive. Deze EU-richtlijn verplicht ondernemingen vanaf 2024 te rapporteren over hun duurzaamheid door middel van verschillende duurzaamheidscriteria. Dit zal grote effecten hebben op veel ondernemingen, ook op ziekenhuizen en andere zorginstellingen. 

Voor NVZ-leden betekent dit dat zorginstellingen in de BV-vorm die voldoen aan twee van de drie criteria (i) activa meer dan EUR 25 miljoen, (ii) netto-omzet meer dan EUR 50 miljoen en (iii) 250 of meer werknemers, CSRD-plichtig zijn. De rapportageplicht geldt vanaf 2025. 

Zorginstellingen met de rechtsvorm ‘stichting’ vallen niet onder de CSRD-plicht. Deze ziekenhuizen zullen wel het effect van de CSRD ervaren. Ondernemingen die CSRD-plichtig zijn, moeten namelijk ook duurzaamheidsinformatie uit de waardeketen van de onderneming verschaffen. Dit geldt in ieder geval voor zorgverzekeraars, banken en bijvoorbeeld grote leveranciers.

Voor NVZ-leden betekent dit bijvoorbeeld dat ze informatie moeten verzamelen over verschillende duurzaamheidsaspecten, zoals energieverbruik, CO2-uitstoot, afvalbeheer, arbeidsomstandigheden en de impact van hun zorgprocessen op de maatschappij. Ze moeten ook inzicht geven in hun strategieën voor duurzame zorgverlening en milieubeheer. Hierdoor kunnen zij hun maatschappelijke verantwoordelijkheid beter verantwoorden en anticiperen op toekomstige wetgeving en financieringseisen.

Om aan de CSRD te voldoen, moeten ziekenhuizen interne systemen opzetten voor het monitoren van ESG-gegevens, waarbij ESG staat voor: Environment, Social en Governance. Dit vereist samenwerking tussen afdelingen zoals financiën, HR en facilitaire diensten, evenals IT-systemen die dataverzameling en rapportage kunnen ondersteunen. 

Een cruciaal onderdeel van de CSRD is dat de gegevens publiek beschikbaar moeten zijn, in de vorm van duurzaamheidsverslagen. Dit draagt bij aan de beoogde transparantie. In de praktijk rapporteren veel ziekenhuizen al in meer of mindere mate over duurzaamheid. Niet-CSRD-plichtige ziekenhuizen hebben de vrijheid om op eigen wijze te rapporteren over duurzaamheid. 

Programma

08.00 uur opening en welkom 
door Joris Uges, bestuurder bij Rijndam Revalidatie en bestuurslid NVZ

08.05 uur achtergrond CSRD 
door Chris van den Haak, partner en voorzitter BDO Sustainability

08.20 uur ervaringen aanpak BDO-traject 
door Jan-Iemke van Zwol, programmamanager CSRD, Pantein 

08.35 uur ketenverantwoording CSRD 
door Petra Burger, expert Verantwoording en Risk, Zilveren Kruis

08.50 uur beantwoording van vragen 

09.00 uur einde

Voor organisatorische vragen kunt u contact opnemen met Heleen Steenbeek, coördinator evenementen & trainingen via telefoonnummer 06 12 17 80 90 of mail naar bijeenkomsten@nvz-ziekenhuizen.nl.