Iedereen heeft vooroordelen, we hebben allemaal ‘bias’. Dat is niet te voorkomen, onze biologische neiging is mensen in hokjes te plaatsen en dan helpt een vooroordeel. Weet dat deze vooroordelen niet per se wáár zijn. Maak ze bespreekbaar. Durf vragen te stellen, zonder dat je gelijk een oplossing geeft. Vragen stellen maakt kwetsbaar en kan pijnlijk zijn: je beseft je eigen neiging tot discrimineren. Vragen stellen zorgt voor verbinding. Als het gesprek wegvalt, blijf je in je eigen hokje/bubbel en hou je je eigen overtuiging in stand. Polarisatie is slecht voor het gesprek.

Bij werving van personeel is dit een belangrijk onderwerp: hoe komen mensen ‘met een andere achternaam’ door de wervingsprocedures heen? Bij anoniem solliciteren (zonder naam) komen ze er doorheen. Maar in het persoonlijke gesprek maken ze alsnog minder kans, omdat recruiters niet getraind zijn in het werven zonder vooroordelen. 

Bij communicatieafdelingen kan hetzelfde proces spelen. Je eigen bias heeft (vaak onbewust) gevolgen voor je gedrag, de keuzes die je maakt en voor jouw kijk op de wereld. Pas als je je hiervan bewust bent, kun je het aanpassen, maar het kan lastig zijn om dat te moeten toegeven. 

Datum: dinsdag 27 mei 2025
Tijd: 12.30 uur inloop met lunch, aanvang programma 13.00 uur. Einde: 16.30 uur met hapje en drankje (tot 17.00 uur)
Locatie: Ziekenhuis Rivierenland, Pres. Kennedylaan 1, Tiel
Voor wie: communicatiemanagers/-adviseurs werkzaam bij NVZ-leden
Kosten: er zijn geen kosten aan deze bijeenkomst verbonden